wijnhuisverlinden.be

Zuid-Afrika

6 maart 2019

Helemaal in het zuiden van Afrika vinden we Zuid-Afrika terug. Het is een geweldig land. Mooie natuur, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Cape Town is het kloppend hart, het wijncentrum van het land. Hier lopen de 2 grote oceanen (Atlantische en Indische) in elkaar en vinden we de Tafelberg terug. Er is een mix van Europese en Afrikaanse cultuur wat zorgt voor een rijke en kleurrijke geschiedenis. Hoewel Zuid-Afrika tot de “Nieuwe Wereld” van de wijn behoort, plantte grondlegger van de wijnbouw Jan Van Riebeeck er al in 1656, als gouveneur van de Kaap, de eerste druivenstokken. Enkele jaren later in 1659 wordt de eerste wijn gemaakt. Door de komst van de Franse Hugenoten eind van de 17e eeuw komt er ook de nodige kennis van de wijnbouw Zuid-Afrika binnen en gaat de ontwikkeling van de wijnbouw sneller. De fransen hadden dan wel kennis meegebracht maar de financiële middelen om hoge kwaliteit te maken ontbraken, zodat de 18e eeuw gekend staat als een moeilijke periode. Zo was er een tekort aan eiken vaten en werden er voor het bewaren van wijn onder andere vaten gebruikt die dienst hadden gedaan om vlees te pekelen. Begin van de 19e eeuw bezetten de Engelsen Zuid-Afrika waardoor er een nieuwe afzetmarkt ontstond en er een enorme bloei van de wijnbouw ontstond. Deze bloei kende dan ook een einde bij de verdwijning van de Engelsen uit Zuid-Afrika. Daarbovenop kwam de gevreesde phylloxera-plaag, waarbij de druifluis alle wijnstokken verwoestte. Ook de boerenoorlog van 1899 zorgde ervoor dat de wijnbouw niet uitgebouwd kon worden. In de 20e eeuw kwam er schot in de wijnbouw. Er werden geënte stokken uit Amerika gehaald. In 1918 besliste de regering  om de Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging (KWV) op te richten als regelgevend orgaan. Dit zorgde voor een stabilisatie van de wijnprijzen en riepen een halt toe aan de steeds dalende kwaliteit en overproductie. 1925 was een hoogtepunt in de wijngeschiedenis toen professor Abraham Izak Perold de druif Pinot Noir kruist met Cinsaut (toen Hermitage genoemd). De Pinotage was geboren, het typische Zuid-Afrikaanse druivenras. Door de boycot ten gevolge van de apartheid verloopt de export van de Zuid-Afrikaanse wijnen dramatisch. Het is pas na de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van de apartheid in 1990 dat de Zuid-Afrikaanse wijndomeinen aan een inhaalrace zijn begonnen.

Lange tijd was de Zuid-Afrikaanse wijnbouw niet gehouden aan een regelgeving. Pas in 1973 kwam daar verandering in door de oprichting van “Wine of Origin”. Deze wetgeving werd in het leven geroepen ter verbetering van de kwaliteit en de eenheid binnen de Zuid-Afrikaanse wijnen. Zuid-Afrika is een groot land maar het gebied waar de druiven worden verbouwd en de wijnen worden gemaakt is echter klein. Vanwege het hete klimaat liggen de wijngaarden dicht bij de kust. De zeewind zorgt voor verkoeling, wat een ideaal klimaat creëert voor het telen van druiven. Er zijn dan ook geen wijnhuizen te vinden die verder dan 100km van de kust liggen. Het land barst van de jonge ambitieuze en creatieve wijnmakers en staan te popelen om de wereld te veroveren met hun prachtige wijnen. Kom het zelf ontdekken op onze Zuid-Afrikaanse wijnproeverij op zondag 24 maart.

zuid-afrika_1

 

Terug naar nieuwsberichten