wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Chateau La Peyruche

Château La Peyruche ontleent zijn naam aan de kalkstenen rotsen waarop de fundamenten zijn gebouwd: “La Peyre Ruche” of de ruwe steen in Gascon. De site van La Peyruche is sinds de prehistorie door mensen bewoond, zoals blijkt uit enkele van de ter plaatse gevonden overblijfselen (werktuigen, bijlen, enz.). Als een deel van de gebouwen uit de middeleeuwen stamt, zal aan het einde van de 16e eeuw een belangrijke renovatie plaatsvinden door Etienne DUNOYER, parlementslid van Bordeaux.
Zijn kleinzoon trouwde met Marguerite Secondat de Montesquieu, tante van de beroemde filosoof, die het landgoed in de tweede helft van de 17e eeuw beheerde. Sinds 1883 is het pand van familie op familie doorgegeven. De landerijen van Château La Peyruche, die vroeger veel goederen produceerden (fruit en groenten, rundvlees, wijn…), zijn voornamelijk gewijd aan de wijnproductie, die iets minder dan de helft van het landgoed vertegenwoordigt. Ze verbouwen ook honinggewassen, weiden voor vee, boomgaarden en moestuinen, evenals bijenkorven om een ​​rijke biodiversiteit te behouden en te ontwikkelen.
Hun wijnen zijn expressief en authentiek, geproduceerd en gerijpt met respect voor het terroir, de mensen en het milieu.

Wijngaard
De wijngaard van Château La Peyruche ligt op de hellingen met uitzicht op de Garonne-vallei, op de hoogte van de gemeente Langoiran. Deze hellingen zijn bedekt met lagen rood grind op hun toppen en fijner grind vermengd met kalksteen op hun hellingen. De wijngaard beslaat ongeveer 20 hectare met verschillende oriëntaties (West, Noord-West en Zuid) en verschillende grondsoorten (klei en grind, rood grind, klei en kalksteen) . De druivensoorten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Semillon en Sauvignon Blanc. Het is uit dit veelzijdige terroir dat de diversiteit, rijkdom, complexiteit en authenticiteit van Château La Peyruche-wijnen worden gehaald. Ze willen graag het karakter van hun percelen behouden, om de verschillen in bodem en druivensoorten tot uiting te laten komen.

Kelder
In de kelder worden ongeveer zestig eikenhouten vaten van verschillende Franse kuiperijen, die regelmatig worden vernieuwd, gebruikt. Ook worden Tava-amfora gebruikt om de rode en witte wijnen in te laten rijpen.