wijnhuisverlinden.be
Wijn neemt al twee eeuwen een belangrijke plaats in binnen de familie Brotte. In 1880 waren de heer Amouroux en de heer Clouplet, respectievelijke voorouders van Laurent en Christine Brotte, al druk bezig in de wijngaarden. Eén in Châteauneuf-du-Pape, de andere in Cairanne. Deze twee wijnboeren die de eerste generatie van het huis vertegenwoordigen, plantten wijnstokken en lieten deze voortbestaan, wat later Domaines Barville en Grosset zou worden.
Maison Brotte werd officieel opgericht in 1931 toen Charles Brotte (2e generatie), net afgestudeerd aan een business school in Marseille, besloot zijn eigen bedrijf op te richten in Châteauneuf-du-Pape. Maison Brotte begint zo een breed assortiment wijnen uit de Rhônevallei aan te bieden en positioneert zich tussen de pioniers op dit gebied. Zijn zoon Jean-Pierre Brotte (3e generatie) nam het bedrijf in 1970 over en ontwikkelde de exportmarkten. Hij is een van de eersten in de Rhônevallei die zijn wijnen over de Atlantische Oceaan promoot, in Canada en de Verenigde Staten, maar ook in Japan. Dankzij hem zijn onze wijnen nu in meer dan 100 landen aanwezig. Vanaf 2001 namen Laurent Brotte en zijn vrouw Christine het familiebedrijf over. Samen verbeterden ze de wijnbereidingsmethoden, ontwikkelden ze de wijngaard en verbeterden ze de kwaliteit van hun wijnen, terwijl ze de naam Brotte over de hele wereld vorm gaven. Zij zijn de 4e generatie. Het jaar 2015 werd gekenmerkt door de komst van de 5e generatie op het landgoed: Thibault en Benoît werken nu samen met hun ouders en brengen frisheid en dynamiek in het bedrijf. Tegenwoordig werken drie generaties mee aan de ontwikkeling van het huis.
De wijngaard in de Rhônevallei, opgericht door de Grieken in de 5e eeuw voor Christus, is een van de oudste in Frankrijk. De Romeinen hebben eeuwenlang een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling ervan, en de Rhône, een bevaarbare rivier, was de eerste commerciële route voor wijnen. Hoewel de ineenstorting van het Romeinse rijk plotseling een einde maakte aan de commerciële ontwikkeling van de wijngaard, bracht het pausdom de economische ontwikkeling van wijnen uit de Rhônevallei uit de 14e eeuw nieuw leven in. Tussen de 18e en het einde van de 19e eeuw had de wijngaard last van historische vorst en de invasie van phylloxera.
De Rhônevallei staat al sinds de oudheid bekend om de kwaliteit van zijn wijnen en is nog steeds een toonaangevende wijnproducerende regio in Frankrijk. De druivensoorten uit de Rhônevallei worden zeer gewaardeerd vanwege hun unieke karakter en hun vermogen om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.
Het familiehuis Brotte bezit drie familielandgoederen: drie contrasterende terroirs in de zuidelijke Rhônevallei.
Grenache, de koningsdruif, bloeit daar en brengt al zijn fruit tot uitdrukking. Op de rode wijnen versterken Syrah en Mourvèdre deze met hun frisheid en structuur.
Domaine Barville is het historische familiebezit van Laurent Brotte, op naam van voorouders genaamd Barville. Wijngaard van 26,5 ha ten westen van het dorp Châteauneuf-du-Pape, met uitzicht op de Rhône, met Avignon aan de horizon, bestaat uit zeven percelen die zich uitstrekken over twee van de oudste en beste terroirs van de AOC (rode klei en rollende kiezelstenen op een plaats genaamd “Pradel” en gebroken kalksteen op een plaats genaamd “Beaurenard”). Op een hoogte van 100 meter zijn de wijnstokken gemiddeld 45 jaar oud met uitzicht op de Rhône en profiteren ze van de gezondheidsvoordelen van de Mistral. Deze laatste droogt de wijnstokken na de regen en bevordert zo de rijpheid. Het zeer warme klimaat en de zeer goede belichting bevorderen ook de rijpheid en concentratie van de bessen.
Op Domaine Barville AOC Châteauneuf-du-Pape is het klimaat erg heet en de bodem gevarieerd. Deze wijnen drukken kracht en zijdezachtheid volledig uit
Domaine Grosset, gelegen in Cairanne, is afkomstig van Alain Grosset, schoonvader van Laurent Brotte. De familie Grosset is altijd zeer actief geweest in het culturele en gemeenschapsleven van het dorp en draagt bij aan de ontwikkeling van het AOC. Domaine Grosset, gelegen aan de voet van het oude Provençaalse dorp Cairanne, heeft een oppervlakte van 27,5 ha en beschikt over eeuwenoude Grenaches op 1 ha. Het landgoed bestaat uit twee zeer verschillende grondsoorten: grijze mergel en zand, die frisheid geven aan het fruit en de structuur, en steenachtige klei-zandterrassen, die een grote aromatische kracht bieden. Het mediterrane klimaat, warm en droog, is ideaal voor de rijpheid van de druivensoorten van het terroir: Grenache, Syrah en Mourvèdre. De opbrengst van 35hl/ha, zeer gecontroleerd en lager dan die van de AOC (38hl/ha), bevordert de concentratie.
Duurzame teeltgronden worden het hele jaar door geploegd. Het groenwerk is streng (ontknopen, bladstrippen, groensnoeien) om de opbrengsten te beperken en zo de kwaliteit te verbeteren. De oogst wordt handmatig uitgevoerd en snel vervoerd in kleine containers om verdichting van de druiven en hun oxidatie te voorkomen.
Op Domaine Grosset, AOC Cairanne, is het klimaat heet en droog, de bodems van twee verschillende typen zorgen voor zowel warmte als frisheid.
De wijngaard van Château de Bord de Laudun dateert uit de Romeinse tijd en was in de 11e eeuw eigendom van de bisschoppen van Uzès en vervolgens van de graaf van Toulouse voordat hij tijdens de Franse Revolutie werd verlaten. Vervolgens ging het van eigenaar op eigenaar over en werd het in 1991 door de familie Brotte gekocht vanwege de uitzonderlijke vloeren. De zijkanten van een groot middeleeuws kasteel kijken uit op de wijngaarden.
Op 33 hectare ligt het landgoed op een heuvel, op een opeenvolging van terrassen die perfect zijn blootgesteld aan het zuiden (goed doorlatende klei-kalksteengronden op een plaats genaamd “Camp de César”). Deze terrassen hebben de bijzonderheid dat ze een groot aantal oesterfossielen en zeeschelpen verbergen. De opbrengst van 35hl/ha (40hl/ha voor de appellatie) biedt een optimale concentratie van bessen. De hoogte biedt een prachtige frisheid, de diepe, goed belichte bodems zorgen voor een prachtige complexiteit en finesse voor de koningsdruivensoorten van dit land: Grenache en Syrah.
Bij Château de Bord AOC Côtes du Rhône Villages Laudun zijn de bodems diep en het klimaat koeler. Ze zorgen ervoor dat onze jaargangen veel soepelheid en finesse onthullen.