wijnhuisverlinden.be

Domein in de kijker: Vignoble Buffeteau

26 maart 2021

Het domein ligt 45 km ten zuidoosten van Bordeaux tussen de Garonne en Dordogne in het zuidelijke deel van Entre-deux-Mers. Een schitterende, heuvelachtige, groene regio met wijngaarden en bossen, die enkele historische pareltjes herbergt: bastides en abdijen uit de 12e eeuw.
De 29 ha van het landgoed strekt zich uit over de naburige steden Castelviel en Gornac.
De wijngaarden zijn aangeplant op zuid-zuidwest hellingen, op heuvels van 110 tot 140 m hoog. Dit is een grote troef omdat het de beste omstandigheden van zonneschijn en temperatuur mogelijk maakt, evenals een goede ventilatie van de druiven tijdens de zomer, wat bescherming biedt tegen bepaalde ziekten. Een ander bijzonder kenmerk van deze wijngaarden is dat het in twee delen is opgesplitst, 3 km uit elkaar. Zo hebben ze kleigronden met de aanwezigheid van quartair alluvium; maar er zijn echter eigenaardigheden die specifiek zijn voor elke gemeente, die hun een scala aan verschillende wijnen biedt.
– In Castelviel: kalkhoudende klei maakt het mogelijk om krachtige wijnen te accentueren, die lang
houdbaar zijn
– In Gornac: de iets minder aanwezige klei wordt vervangen door een deel van silica en slib om wijnen eleganter te maken, met fruit en vooral een grote rijpheid van tannine.
De druivensoorten van onze 29 ha zijn als volgt:
– 20 ha rode druivensoorten: 80% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc en 4% Malbec
– 9 ha witte druivensoorten: 66% Sauvignon blanc, 19% Sauvignon Gris, 15% Muscadelle.

Jaarlijks vinifiëren ze tussen de 1800 en 2000 hl wijn en brengen ze tussen de 200.000 en 240.000 flessen op de markt. Deze productie is onderverdeeld in 6 appellaties:
– AOC Entre Deux Mers
– AOC Bordeaux Blanc (droog en zacht)
– AOC Bordeaux Rosé
– AOC Bordeaux Rood
– AOC Bordeaux Supérieur

Ze houden altijd rekening met de noodzaak om kwaliteitswijnen te produceren tegen de eerlijkste prijs.

Geschiedenis:
De familie zorgt al meer dan drie generaties voor de alliantie van traditie en technologie om elegante, pittige wijnen met een smaak van het terroir te produceren. Eind jaren twintig had Yvonne Ithier een klein landgoed in de stad Castelviel waar gemengde landbouw en wijnbouw werden gecombineerd. Het bedrijf is in de loop der jaren veranderd en is in 1960 een wijndomein geworden van tien hectare. Na het huwelijk van haar dochter Huguette met Jean-Paul Buffeteau, werd het pand gereorganiseerd en geherstructureerd door de verwerving van een boerderij van tien hectare in de naburige stad Gornac, terwijl de gezinswoning en het administratieve gedeelte in Castelviel gevestigd bleven. Een andere belangrijke stap was de terugkeer naar de boerderij van Jean-Luc, de zoon van Jean-Paul, die de fakkel op zich nam door zijn eerste vinificaties te maken in 1998. Wat zijn carrière betreft, is hij een opgeleide oenoloog (afgestudeerd in Bordeaux) en werkte 15 jaar in Bordeaux als oenoloog en vervolgens als inkoper. In 1998, toen hij terugkeerde naar het landgoed, stelde hij zichzelf een ambitieus doel: de marketing en tegelijkertijd de kwaliteit van de wijnen verbeteren dankzij zijn technische kennis. Zo werden nieuwe projecten geboren met de herstructurering van de wijngaard, de aanpassing van afzetmethodes en de renovatie van de verschillende kelders. In 2000 resulteerde een uitbreiding van de wijngaard in een totale oppervlakte van de wijnstokken van 22 hectare.
In 2012 trad hij toe tot een milieuvereniging: het milieubeheersysteem (SME) voor Bordeauxwijnen.
In 2014 omschakeling naar 29 ha na de aankoop van een wijngaard van 7 ha grenzend aan de percelen van het landgoed Gornac. Ten slotte stond 2015 in het teken van ingrijpende veranderingen, aanvankelijk met de komst van Claire, de dochter van Jean Luc, die zowel een groot deel van de administratieve taken als de commerciële opvolging voor haar rekening nam, en vervolgens met de constructie van een nieuwe wijn. kelder met een capaciteit van 2200 hl, in roestvrij staal, volledig temperatuur geregeld. Sinds 2017 zijn ze ook gecertificeerd als HVE (Haute Valeur Environnementale)

Terug naar nieuwsberichten