wijnhuisverlinden.be

Galicië en Baskenland: Zondag 27 april

Galicië staat goed bekend om haar wijn. Met name in Spanje zijn de Galicische wijnen befaamd. Bij ons is de bekendheid als wijnregio minder groot, al zien we de laatste jaren steeds meer Albariño wijnen uit de Rias Baixas. Albariño-wijn uit de Riax Baixas is dan ook de bekendste wijn uit Galicië en misschien wel de beste witte wijn van Spanje. Maar er is nog meer wijn uit Galicië. Galicië kent 5 officiële wijnstreken. Deze worden aangeduid met D.O. (Denominacion de Origen), een wettelijk beschermde aanduiding die gezien kan worden als een indicatie van kwaliteit. Om als wijnproducent de term D.O. op het etiket te mogen plaatsen dient de wijn aan een aantal kwalificaties te voldoen, zoals het verbouwen van de druiven in de streek, maar ook welke druiven in de streek toegestaan zijn.  Iedere wijnstreek heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Er is dus geen typische wijn uit Galicië, maar er zijn wel typische wijnen uit de wijnstreken van Galicië. De 5 wijngebieden van Galicië: Rias Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Monterrei en Valdeorras.

Baskenland is beroemd om zijn gastronomie, maar minder bekend om zijn wijnen. Toch wordt er al vanaf de 14e eeuw de traditionele Baskische Txakoli wijn, een mild licht mousserende wijn, gemaakt. In de hoogtijdagen van de txakoli bloeiden de wijnstokken langs de hele Baskische kust, van Hondarribia tot Portugalete en verder naar het westen toe. De 20e eeuw werd gekenmerkt door overleving en in 1980 waren er slechts 21 ha wijngaarden, waarvan 3 in Zarautz en de rest in Getaria; het waren kleine wijngaarden die door enkele wijnbouwers werden beheerd. Tegenwoordig zijn de wijnen van Baskenland aanzienlijk verbeterd en maakt de regio een heropleving door. De wijnbouwers begonnen aan de taak om de sector te vernieuwen, zowel wat betreft de wijngaarden als de wijnmakerijen en het gebruik van nieuwe technologiën door de wijnhuizen. De druiven die in het noorden van het Baskenland groeien, groeien nergens anders ter wereld. De witte druivensoort heet Hondarribi Zuri en neemt meer dan 80% van het gebied en productie voor zijn rekening. De rode heet Hondarribia Beltza (meestal gebruikt voor rosé). Folle blanche groeit ook in Bizcaya, en er zijn kleine plantages van experimentele chardonnay, pinot blanc, sauvignon of riesling

Nieuwe stijlen zijn de afgelopen jaren ontstaan ​​en de meest ambitieuze producenten werken er hard aan om te bewijzen dat hun topwijnen gracieus kunnen rijpen. De regio wil bijdragen aan de evolutie van txakoli zodat het niet alleen wordt gezien als een jonge, frisse wijn die in Baskenland wordt gedronken. U kan bij ons de wijnen proeven van het wijnhuis Mokoroa.

Kom zeker proeven en laat u verrassen van de kwaliteit van deze minder bekende wijnen uit Noordwest Spanje.

Iedereen is welkom tussen 14 en 18u. De proeverij gaat door in onze kelder of bij goed weer in onze tuin.

Lauwrijkstraat 6, 2223 Schriek

Terug naar proeverijen