wijnhuisverlinden.be
Pincerna werd in 2013 geboren op de oude Villacezán-wijnmakerij, eigendom van de familie García Luengos, al generaties lang verbonden met de wereld van landbouw en wijnbouw in de provincie León. Onlangs traden zij toe tot de Espinosa wijnmakerij in Grajal de Campos, waar het zich nu bevindt en wordt omringd door een indrukwekkend middeleeuws kasteel uit de 16e eeuw, beschouwd als het eerste artilleriekasteel in Spanje, en het Palacio de los Vega, een authentiek architectonisch juweel uit de eerste helft van de XVe eeuw, die net als het wijnhuis zelf te bezoeken is. Een uitzonderlijk historisch renaissance-ensemble dat is uitgeroepen tot historische wijnhoofdstad van Léon. Grajal de Campos is de perfecte enclave waarin geschiedenis en wijnbouwtraditie samensmelten tot een unieke wijn. Pincerna-wijnen worden op een unieke manier gemaakt, met durf, controle en altijd op zoek naar de minste tussenkomst, zoals blijkt uit hun sulfietvrije wijnen en biologische wijnstokken.
Wie denkt dat wijn de perfecte drank is om mensen samen te brengen die weten hoe ze moeten genieten, heeft gelijk. De vier partners van dit wijnhuis in León zijn verenigd door hun liefde voor de wijnwereld rond dit gemeenschappelijke project genaamd Pincerna. Hun missie is om de wijngaard in elke fles te vangen. Bodegas Pincerna staat voor innovatie, het herstellen van honderd jaar oude wijnstokken en het idee dat wijn echt in de wijngaard wordt gemaakt. Elk van de partners brengt verschillende ervaringen, kennis en waarden met zich mee. Samen hebben ze ervoor gekozen om hun passie en inzet te delen door unieke wijnen te creëren.
Pincerna heeft de exploitatie van 500 hectare wijngaarden gelegen aan weerszijden van de Cea rivier. De wijnen zijn gemaakt van twee autochtone variëteiten, namelijk de Albarín (niet te verwarren met Albarino) voor witte wijn en de Prieto Picudo druif voor rode- en roséwijn. Ze zijn het resultaat van groot en hard werk in de wijngaarden en zorgvuldig werk in de wijnmakerij.
De druiven zijn afkomstig van 3 verschillende plaatsen:
WIJNGAARDEN IN GRAJAL DE CAMPOS
Een plek met een historische wijntraditie en zeer vruchtbare en voedselrijke bodems. Gelegen op 800 meter boven zeeniveau, waar ze de Prieto Picudo-druif verbouwen waarmee hun rode- en roséwijnen worden gemaakt.
GORDONCILLO WIJNGAARDEN
Waar de wijngaarden van Villacezán liggen, op een hoogte van 740 meter. Een bodem met een samenstelling van leem en klei, zandgrond en ronde kiezel, gewijd aan de exclusieve Albarin-variëteit waarmee ze hun witte wijnen maken.
WIJNGAARDEN IN VILLACALBIEL, DE VILLACÉ-VALLEI
Gemaakt van sterke en overlevende wijnstokken, die door de lage pH van de zandgrond voedingsstoffen zoeken in de diepste lagen van de aarde. Diezelfde wijnstokken, enkele eeuwen oud, worden hersteld zodat deze druiven excellentie bijdragen aan de rode wijnen.
HET HERSTEL VAN DEZE 100 JAAR WIJNGAARDEN IS HET ERFGOED DAT DEZE WIJNMAKERIJ IN LEÓN WIL NALATEN
De oude wijnstokken zijn essentieel voor hun wijnen, omdat ze in elk glas wijn willen overbrengen wat het land geeft, de aroma’s die worden gegenereerd, de bodem… . Al deze nuances geven een eigenaardigheid aan de druif waardoor mensen kunnen genieten van honderd jaar oude wijnen. Ze zoeken eeuwenoude wijngaarden, die zijn vergeten en overwoekert en herstellen deze met de grootste zorg. Ons geheim is niet het onze, maar dat van de aarde, van de wortels van de wijnstokken.
ALBARIN DRUIVEN
Zijn schaarste en zijn smaak geven exclusiviteit aan deze unieke wijnen. Zo schaars en uniek dat er slechts 65 hectare van deze variëteit in de wereld staat, waarvan de meeste in León. De wijngaarden van Pincerna de Albarín liggen precies op het oude land van de laatste koning van León: Vermudo III. De kwaliteit van royalty in uw glas. Tijdens de fermentatie wordt met lage temperaturen gewerkt om die aromatische verbindingen te genereren die de albarín heeft en om ervoor te zorgen dat de maximale expressie van de druif in het glas zit.
PRIETO PICUDO DRUIF
Prieto Picudo is een druivensoort wat bekendstaat omwille van zijn aromatische kwaliteiten, gematigde tannine en sappigheid. Hier combineren ze de opmerkelijke smaak van de druif met eeuwenoude wijnstokken of met jongere wijnstokken om unieke wijnen te creëren in nuances en aroma’s die al wereldwijd zijn bekroond voor hun unieke smaakervaring. Een unieke druif die behoort tot de DO León.