wijnhuisverlinden.be
Bodegas Pinna Fidelis, wordt zo genoemd als een eerbetoon aan de stad waar het in 2001 werd opgericht, Peñafiel. Traditionele methoden, al meer dan 100 jaar van generatie op generatie doorgegeven en sterk verbonden met de druivensoort Tinta del País, hebben hier een nieuwe manier gevonden om consumenten te bereiken in de vorm van wijnen van uitstekende kwaliteit.
De wijngaarden liggen voornamelijk langs een smalle strook land – 5 of 6 km breed van oost naar west – die haaks op de rivier de Duero loopt over een afstand van ongeveer 15 km van noord naar zuid. Sommige wijngaarden liggen daarom op de hoge grond ten zuiden van de Duero, in het gebied rond Fompedraza en Canalejas, en in de lagere gebieden op de hellingen die naar Peñafiel leiden. Richting het noordelijke gebied liggen de wijngaarden op laagland, dicht bij de rivier de Duero in Peñafiel, Pesquera en Bocos, en lopen ze noordwaarts door op de hellingen van Pesquera, Piñel de Abajo en, aan het meest noordelijke uiteinde, Piñel de Arriba.
De wijngaarden
Een gemeenschappelijk kenmerk van alle wijngaarden is hun “arme” bodem – met een laag gehalte aan organisch materiaal – maar een hoog gehalte aan kalk, wat het moeilijk maakt om andere gewassen te verbouwen. Dit type bodem betekent echter dat de wijnstokken kunnen overleven dankzij hun goede wortels, en zelfs jaren van grote droogte kunnen overleven.
De gronden zijn over het algemeen moeilijk te irrigeren en daarom liggen de meeste wijngaarden op droge gronden. De lage vlakten zijn over het algemeen bedekt met kiezelstenen grind of zelfs zand. De wijngaarden op de hogere heidevelden, met hun gevarieerde kleigehalte, hebben bodems die ofwel wit en rijk aan kalk zijn of bedekt met ruw kalksteengrind.
Tinta del País
De druif waarmee we onze wijnen maken, is volledig Tinta del País, die een sterke kleuring, aroma’s van bramen en zwarte bosvruchten, gestructureerde tannine en een gemiddelde zuurtegraad biedt. De heidevelden produceren druiven met een hoge zuurgraad die langzamer rijpen en fruitiger zijn; de grindvlaktes leveren zeer geconcentreerde wijnen met een grote zuurtegraad; de druiven op de hellingen rijpen eerder en produceren wijnen die goed gestructureerd zijn, maar een lagere zuurgraad hebben.
Hoogte
De hoogte van de wijngaarden varieert van 725 meter in Pesquera en 790 meter in Piñel de Abajo, tot 805 meter in Fombellida en 900 meter in het gebied nabij de gemeente Campaspero. Ongetwijfeld speciale omstandigheden die unieke wijnen opleveren.
Werking
De filosofie achter de uitwerking van alle Pinna Fidelis-wijnen legt de bijzondere kenmerken van een groeigebied en de eigenaardigheden van een heel speciaal klimaat en terroir vast, om krachtige en gestructureerde wijnen te maken die tegelijkertijd fijn en elegant zijn.
De druiven ondergaan een rigoureus selectieproces voordat de maceratie tussen de 20 en 35 dagen duurt. Zodra de malolactische gisting is voltooid, wordt de nieuwe wijn zonder enige voorafgaande behandeling in vaten geplaatst.
Rijping
De vatenruimte is, net als al de faciliteiten, is uitgerust met temperatuur- en vochtigheidsregelaars die, samen met de beste selectie van nieuwe, Amerikaanse en Franse eiken, helpen om de kenmerken van de wijnen verder te verrijken. Hier krijgen ze een onovertroffen symfonie van sensaties en de uitstekende, exclusieve persoonlijkheid die het kenmerk is van alles wat ze bij Pinna Fidelis produceren. Het werk van het vullen van vaten en het overhevelen wordt op het precieze moment voor elke productie uitgevoerd. Zodra de vatrijpingsperiode is voltooid, wordt de wijn geklaard en gebotteld.
Flessen
De rijping op fles is essentieel, wat in de regel dezelfde tijd is als de rijping op hout. Nadat ze de eeuwenoude wijsheid van deze wijnstreek in praktijk hebben gebracht, voltooien deze wijnen hun creatieperiode met een rijpingsproces op fles dat minimaal 3 maanden duurt voor Joven-wijnen, 12 maanden voor de Crianza’s, 24 maanden voor Reserva’s en 36 maanden voor Gran Reserva’s.