wijnhuisverlinden.be

Wijndomeinen - Domaine La Gontarde

In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan. Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium. Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: “Côtes du Rhône Villages-Visan”. Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500… zoals de oude kelders en waterput bewijzen. Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld. Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Geert behaalde zijn diploma aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse en ging op Domaine La GONTARDE meteen aan de slag om zijn grootste droom waar te maken: natuurlijke topwijnen maken. Het project is groots! Naast topwijnen maken moet ook de de mas (850m2 groot) volledig gerenoveerd worden. Een kolfje naar Miekes hand.  Met hun beider achtergrond in de chemie bezitten Geert en Mieke de kennis die achter de processen van het vinifiëren schuilgaat. Daarom hebben zij besloten voluit voor ‘natuurlijke’ wijnen te gaan.

Alle druiven worden na een uitgebreide test op rijpheid met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand uitgesorteerd: enkel de topdruiven komen in de vinificatie-cuves terecht. Groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd. Het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Geen enkele moeite is Geert en Mieke teveel om hun doel te bereiken.

Het domein bevat eveneens drie ha truffelbos en Mieke en Geert plantten 150 olijfbomen aan. Met de aanplant van een lavendelveld werd het provencaals plaatje compleet.

Hun filosofie

Domaine la Gontarde gaat voluit voor natuurlijke wijnen Wij zijn beiden afgestudeerd in de chemie: Mieke laborante en Geert burgerlijk ingenieur. Die basis helpt om de processen in het wijn maken beter te begrijpen en inzicht te krijgen in waarom het van groot belang is om “natuurlijke” wijnen te vinifiëren. Enkel “Bio” op de wijngaard en in de cave/chai van La GONTARDE! Bij bijna alle bio-labels en bio-dynamische labels stopt het bio-proces wanneer de druif het veld verlaat… en er is geen enkele controle daarna bij het wijn maken zelf. En dan wordt er vaak enorm veel “bijgewerkt”! Niet op La GONTARDE.

Hoe gaan ze in de praktijk te werk?

Hun wijnstokken zijn tussen de 40 en 65 jaar oud en geven dan ook een laag rendement van 15 hl tot 30 hl / ha, wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt. Tussen de hoogst gelegen en de laagst gelegen wijngaard van La GONTARDE is een hoogteverschil van 200 m. Bij de “audit” van het domein is gebleken dat er op het domein een tiental verschillende “terroirs” aanwezig zijn. Daarom vinifieert Domaine La Gontarde per perceel: iedere wijngaard gaat apart in een cuve. Voor de rode wijnen beschikt het domein over 6 verschillende Grenaches, 4 Syrahs en 2 Mourvèdres. Een enorm pallet aan mogelijkheden, een weelde bij de assemblages van de wijnen. Ze creëerden dan ook een basis-, een midden- en een topgamma. Ieder gamma heeft bovendien ook nog een “vrouwelijke” en een “mannelijke” tegenhanger. Alleen topdruiven komen in de pressoir/cuve terecht.
-Alle druiven worden met de hand geplukt, in kleine kisten zodat de druiven ongeschonden en zonder blessure-oxidatie op de triëertafel terechtkomen.
-Tijdens de “vendange” of wijnoogst worden de wijngaarden twee maal per week bezocht in 
aanwezigheid van de
ing. agronome en de chef d’élevage.
-De druiven worden uitgebreid geproefd en getest op hun rijpheid.
-Nadien worden de oogstdagen van de wijngaarden vastgelegd.
-De druiven moeten perfect rijp zijn vooraleer ze worden geoogst. -Eens geplukt gebeurt een eerste triage met de
hand, transport in kleine bakken en daarna een uitgebreide sortering door 4 personen op een vibrerende “table de
tri”.
-Alle groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd.
-Enkel de beste druiven komen in de vinificatie-cuves terecht.

De ambitie is om op La GONTARDE echte topwijnen te maken. Niets wordt aan het toeval overgelaten en geen enkele moeite is hen teveel om dat doel te bereiken.